Tillsyn på fjället.

På berg och fjäll i vårt upptagningsområde utförs tillsyn och sök av hemdjur till stor del utefter de spår, leder och samfällda vägar som jordbrukare/djurskötare genom fastighet har nyttjanderätt likt andra på.
I övrigt sker skötsel, vallning och sök inom området där mul- och klövbete för hemdjur gäller enligt laglig hävd där gemensamhetsbetet av mul- och klövbetet är av ålder stadgad (regeringsformen egendomsskyddet)

Tillsyn i terrängen.

Jordbrukare innehar rätten att bruka fordon i terrängen (till terräng räkans även jordbruksmark och betesmark som exempelvis äng och åker). Jordbrukarna ingår i de befintliga undantagsbestämmelserna som finns i terrängkörningslag (1975:1313) §1).

Jordbruksverkets definition av Jordbruksmark grundar sig på artikel 28 punkt 2 i
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1305/2013 av den 17 december 2013
om stöd för landsbygdsutveckling från Europeiska jordbruksfonden för
landsbygdsutveckling (EJFLU) och om upphävande av rådets förordning (EG) nr
1698/20053.
Till Jordbruksverkets definition av jordbruksmark räknas även ”den mark som ingår i ett
miljöersättningsåtagande där stödmyndigheten har fastställt marken som våtmark
eller damm, skogsbete, alvarbete, mosaikbetesmark, gräsfattig mark, fäbodbete
eller mark som restaureras eller röjs till ägoslaget betesmark.”
(Jordbruksverkets originalutredning kring Miljöstöd från 2018-11-16

Länsstyrelsen och Polisen som verkar inom områden där fäbodar är aktiva förklarar mer ingående i Länsstyrelsens folder Terrängkörning på barmark när en jordbrukare använder fordon utanför allmän och enskild väg.

Brottsbalkens bestämmelser om tagande av olovlig väg.

Jord- fäbodbrukare behöver av praktiska skäl ibland ta väg genoms annans mark via skogsvägar mm vid exempelvis vallning/sök efter hemdjur på mulbete. Naturvårdsverket och Friluftsfrämjandets tolkar som många andra att olovlig väg avser att röra sig utanför väg eller upptrampad stig på mark där det annars inte är tillåtet att färdas genom allemansrättslig terräng. Terräng där gröda, planteringar och annan känslig vegetation riskeras att skadas, se friluftsfrämjandets folder om allemansrätten och cykling, Inte störa – Inte förstöra, samt Naturvårdsverkets arbete vad säger lagen av Bertil Bengtsson). 

Djur kan ta egna vägar p.g.a. att det blir skrämda av rovdjur.

Vallningen av betesdjuren är ett verktyg för styrning av betet och som en rovdjursförebyggande åtgärd. Skötare av hemdjur äger rätt enligt jaktförordning (1987 :905) paragraf 28 att: När vissa rovdjur angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp sker, får skötaren vidta vissa åtgärder för att bland annat skrämma bort rovdjuret.